Rätt däck

En av de absolut viktigaste sakerna när det kommer till bilar är att man har rätt däck på hjulen och just därför tänkte vi här kika lite närmare på vad som gäller för däck och vad som vara bra att tänka på.

Vad säger lagen?

På sommaren skall bilen ha däck som har ett mönsterdjup på minst 1,6 mm. Dock rekommenderas ett mönsterdjup på minst 3 mm för ett bra och stadigt väggrepp.Vid vinterväglag under perioden 1 december till och med 31 mars skall bilen ha däck med ett mönsterdjup på minst 3 mm. Dessutom skall däcken vara märkta med M+S, vilket står för ”mud and snow”.

Rätt tryck i däcken

Förutom rätt mönsterdjup är det också viktigt att däcken har rätt lufttryck. Detta eftersom fel lufttryck i däcken kan påverka bilens köregenskaper. Med rätt tryck i däcken minskar man dessutom bilens bränsleförbrukning samtidigt som man ökar däckens livslängd. Ett bra tips är att med jämna mellanrum kolla så att man har rätt tryck i däcken, framför allt om man kör mycket.Vilket lufttryck som är lämpligt vid olika förhållanden står att läsa i bilens instruktionsbok.